A viaszvirág gondozása egy kis odafigyelést igényel részünkről. Vannak könnyebben és nehezebben tartható fajták is, nem általánosíthatjuk minden fajtára a már jól bevállt gondozási tanácsainkat. 
Fajtánként érdemes kitapasztalni az igényeiket. Előfordulási helyük Ázsia régiói, a Csendes-óceáni területek és Ausztrália. 
Trópusi szukkulens növények, melyek általában epifita életmódot folytatnak, de akadnak köztük litofita (sziklákon, köveken élő) fajták is.

Asclepiadoideae (Selyemkórófélék) családjába tartozik. Magyarul viaszvirágnak, Mária könnyének, viaszszőlőnek vagy porcelánvirágnak is nevezik.

Nem szeretik a túlöntözést, ügyeljünk arra, hogy ne álljon a vízben, mert az könnyen gyökérrothadáshoz vezethet.
Némelyik fajtájuk imádja a fényt, de a szűrt fény előnyősebb számukra, vannak olyan fajták, amik az árnyékosabb helyeket is tolerálják (carnosa). 

Viaszvirág ültetőközege

Fontos, hogy jó vízáteresztőképességű, laza közeget használjunk, ami a felesleges vizet el tudja vezetni.
A közeget általában a gyűjtők maguk keverik be, nincs általánosan és kizárólagosan elfogadott recept. Van aki, fenyőkérget, perlitet és homokkal kevert Bonsai mixet használ, míg a Svéd Hoyaszövetség 50% prémium ültetőközeget, 25% vermikulitot és 25% perlitet ajánl. Van aki hidrokultúrás közegbe ülteti őket, elterjedt a lechuza pon és az agyaggolyó használata is. Ami fontos, hogy minden közeg odafigyelést igényel és másképp kell öntözni őket.

Tápozás

A növekedési időszakban nitrogéntartalmú tápoldattal öntözhetjük az ültetőközeget. Azonban nem érdemes túlzásba vinni ezt sem. A bimbók megjelenésekkor ajánlatos foszfor- és/vagy káliumtúlsúlyos tápot használni. Ez azt jelenti, ha az NPK arány megnézzük a csomagoláson, akkor a P és K elemek aránya magasabb, mint a nitrogéné.

Viaszvirág átültetése

A viaszvirágokat soha ne ültessük túl nagy cserépbe. Ha a növényünk gyökere átszőtte már a cserepet, akkor ültessünk mindig egy számmal nagyobba. A túl nagy cserépben az öntözés, vizes közeg hatására a gyökerek rothadásnak indulhatnak.

Viaszvirág szaporítása

A viaszvirágot dugványozással könnyű szaporítani, bár a szaporítás tekintetében is vannak kényesebb fajták. A friss vágásokat érdemes 1-2 órát száradni hagyni, így a friss vágási felületen keresztül a baktériumok is nehezebben találnak utat. A külföldről rendelt vágatok esetén sokszor 1 nódusszal küldik az eladók a hajtásokat így azok gyökereztetése nagy odafigyelést igényelhet. Az ilyen vágatokat érdemes steril közegben megpróbálni gyökereztetni (perlit, sphagnum moha) .  
A viaszvirág általában vízben is könnyen gyökerezik. Vízbe állítva 1-2 héten belül megjelenhetnek a gyökerek a hajtásokon.

Várólistára Azonnal értesítünk, amikor a termék újra készleten lesz. Ehhez kérlek add meg az érvényes email címedet.