A viaszvirág szaporítása

A viaszvirágok szaporítása nem igényel különösebb szakértelmet, azonban fontos megjegyezni, hogy a különféle fajtáknál, más-más módszer vezethet eredményre. Dugványok vágásával és leszaporításával dúsabb kinézetűvé tehetjük a növényünket, vagy jól jöhet később, ha csereberélni akarunk. 3-4 dugvány egy 12 cm-es cserépben szép kompakt növénnyé fog fejlődni. A cikk írásakor, mindegyik módszerhez hajtásokat vágtam, később a cikk frissítve lesz a gyökerezési folyamat fázisainak képeivel.

Na de nézzük, hogy milyen módszerekkel szaporíthatjuk a viaszvirágokat. A felsoroltakon kívül még léteznek egyéb módszerek is, de most a legelterjedtebbeket fogjuk szemügyre venni. A legideálisabb időszak a szaporítához a tavaszi és nyár eleji időszak.

Viaszvirág szaporítása

1. Gyökereztetés vízben

A legközkedveltebb szaporítási módszer, nincs szükségünk másra csak egy pohárra és vízre. Ha minden jól megy, akkor 1-2 héten belül megjelennek a gyökerek és már ültethetjük is a dugványunkat. Érdemes a vizet hetente cserélni.


2. Gyökereztetés lechuza ponban

Ásványi táptalaj. Komponensei: horzsakő, zeolit és láva. Tartalmaz továbbá lassú feltáródású műtrágyát, amely 6-12 hónapig szolgáltatja a tápanyagokat. Steril közeg, és jól szellőzik így a gyökérképződés is hamar megindulhat benne.

3. Gyökereztetés sphagnum mohában

Sphagnum mohát könnyű beszerezni, általában préselt formában tudjuk megvásárolni. Használat előtt be kell áztatni egy kevés vízben, hogy megszívja magát. Mindig csak annyi sphagnum mohát próbáljunk beáztatni amennyire éppen szükségünk van. 
pH értéke inkább a savas irányba tolódik. Gyökereztetéshez kiváló, hiszen jól szellőzik.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Várólistára Azonnal értesítünk, amikor a termék újra készleten lesz. Ehhez kérlek add meg az érvényes email címedet.